Dag 5
Johannesburg (SA) til Francistown (Botswana) - 707 kmimage
I dag var det på tide å komme seg videre og starte på «den ordentlige» turen. Vi sjekket ut halv ti og la på vei nordover langs N1 før vi tok av N11 mot grensen til Botswana. Vi hadde på forhånd, basert på hva vi har lest, trodd at det skulle ta lang tid å komme seg over grensen. Heldigvis var det forholdsvis effektivt. Vi sjekket først ut av Sør Afrika før vi sjekket inn i Botswana med pass og papirene på leiebilen. Det var ikke helt opplagt alle ting vi skulle gjøre da det ikke stod noe informasjon noe sted, men på et eller annet vis klarte vi det ganske fort. Med stemplede papirer kunne vi passere tollen for inspeksjon. Det gikk også veldig fort og de så fort av vi ikke hadde så mye av interesse, stort sett drikke av typen leskende.
Veiene i Botswana var faktisk, i hvert fall til å begynne med, en god del bedre enn hva vi hadde forventet. Eneste hindringen var at for annenhver kilometer måtte vi bremse for enten ku, esel, geit, løshund eller folk i veien. Med andre ord er det anbefalt å kjøre i dagslys! Fartsgrensen er 120 med to felts vei, men det lot seg ikke så lett gjøre å holde den farten. I tillegg til ovennevnte hindringer ble vi også hindret av lastebiler som alltid kjører sakte… ganske irriterende etter hvert da det var umulig å passere pga. møtende trafikk.
Vi hadde booket et rom i Francistown, og på booking.com stod det at innsjekk varte til klokken 1900 så hele dagen hadde vi et visst tidspress, dette endte i at vi egentlig aldri fikk tatt oss tid til å spise.
I følge Rutt (gps’n) skulle vi ankomme 1845, men dess nærmere vi kom dess tregere gikk det pga. veiarbeid, og 1830 ble det mørkt, og da gikk det enda tregere. Da vi var knappe 2 kilometer unna var plutselig veien vi skulle kjøre på stengt pga. veiarbeid og vi måtte kjøre en skikkelig omvei for å komme frem. I mørket på dårlig grusvei med veien full av folk og diverse annet rart gikk tiden. Vi kom vel fram kvart over syv, og etter å ha forhørt oss med ei dame utenfor en bensinstasjon fant vi endelig hotellet. Det viste seg at alt stresset var forgjeves for det var ikke mye der som tydet på at innsjekkingen stengte klokken 1900.
Vi fikk oss et rom og dro deretter, for tredje dag på rad, til Spur Steak Ranches for et bedre måltid.
På rommet var det internett tilkobling og vi fikk oss en uhyggelig overraskelse.. vi hadde et par dager i forveien booket et rom i Kasane, helt nord i Botswana, hvor planen var å ta en dagstur til Victoria Falls, et av verdens syv underverker. Men vi hadde nå fått en epost som sa at hotellet vi hadde booket rom på viste seg å være fullbooket. Siden det er minimalt med overnattingsmuligheter i området (i hvert fall ledige rom) måtte vi bare bite i det sure eplet og droppe hele Kasane. Istedenfor booket vi oss to ekstra netter i Maun hvor vi fra før allerede hadde booket et tredagers opphold, med andre ord ble det derfor fem dager i Maun, noe som skulle vise seg å være i meste laget!


Trykk for å se dagens bilder (4)